Сирийски войници предприеха настъпление към северния град Мараат ал-Нуман, разположен на важната магистрала Дамаск - Алепо, предаде АП. Според спасили се в съседна Турция хора, частите, верни на президента Асад са отнели стотици животи при прочистването на селата в близост през последните дни.

Местни жители съобщиха, че късно в понеделник пехотинци и танкове са стигнали до Ахтам, разположен на 14 километра от Мараат ал-Нуман - един от центровете на протестите срещу Башар ал-Асад.

Хиляди жители на северните сирийски градове избягаха в Турция преди започналото през миналата седмица настъпление на правителствените войски. Анкара изгради за тях 5 бежански лагера.

Правителството в Дамаск твърди, че бушуващите от 3 месеца размирици не са резултат от легитимните искания на хората за политически реформи, а са част от конспирация, подготвена от вражески за Сирия държави. Повечето чуждестранни кореспонденти бяха изхвърлени от страната и голяма част от информацията не може да бъде потвърдена от независими източници.

Според свидетелски показания, армията, полицията и въоръжени алауити (мюсюлмани от религиозното течение, към което принадлежи фамилията Асад) действат заедно срещу опозицията, като разбиват и домове и магазини.

Властите твърдят, че 120 служители на силите за сигурност са били убити, но, според опозицията, става въпрос за полицаи и войници, които са били екзекутирани заради нежеланието си да стрелят по демонстранти. Правозащитни организации изчисляват броя на убитите цивилни от началото на безредиците на 1 300.

Президентът Башар ал-Асад, който наследи баща си през 2000г., предприе някои реформи с цел да намали напрежението в страната. Той премахна действалото почти половин век извънредно положение, но това не беше достатъчно за опозицията, която иска радикални политически промени. В резултат той започна кървава военна кампания за смазване на недоволството.

Междувременно в ООН буксува предложената от Великобритания, Франция, Германия и Португалия резолюция, осъждаща събитията в Сирия. Генералният секретар Бан Ки-мун пристигна на посещение в Бразилия, за да убеди страната да преразгледа своята позиция и да подкрепи документа. Освен нея, Индия и ЮАР също изказват резерви, а Китай и Русия директно заплашиха с вето в Съвета за сигурност.