Германската армия е недостатъчно оборудвана да се защитава срещу нападения от все по-сложни бойни безпилотни самолети. Това е установил анализ на мозъчния тръст на Бундесвера, след като е проучил международния пазар и сраженията за Нагорни Карабах през миналата година, информира ДПА.

"Казано много драстично, ако Бундесверът трябваше да се бие с Азербайджан в този специфичен конфликт, едва ли щеше да има шанс", подчерта подполковник Михаел Карл, експерт по съвременна война и нови технологии от Германския институт за отбрана и стратегически изследвания.

Близо 3500 загинали от арменска страна при конфликта в Нагорни Карабах

Близо 3500 загинали от арменска страна при конфликта в Нагорни Карабах

Той поясни, че от 3439 загинали не е установена самоличността на 766 души

"С използваните оръжейни системи, като бойни безпилотни летателни апарати и дронове камикадзе, нямаше да можем да се защитим адекватно. Само липсата на армейска противовъздушна отбрана щеше да ни доведе до провал", добави той.

Миналата година Азербайджан си върна части от територията на Нагорни Карабах, който загуби от Армения в началото на 1990-те години, до голяма степен благодарение на безпилотни самолети.

За да оцелее в съвременен конфликт, Бундесверът се нуждае от технологии, които Германия по същество притежава, но които не се използват във въоръжените сили, отбеляза експертът, като звукови системи или възможности за заглушаване.

Азербайджан хвали ефективни израелски безпилотници във войната с Армения

Азербайджан хвали ефективни израелски безпилотници във войната с Армения

Четвърти ден продължават сблъсъците между арменски и азерски сили

По думите на Карл т. нар. безпилотни летателни апарати за еднократна употреба или дронове камикадзе, които са въоръжени с експлозиви и се използват за проследяване и поразяване на цели, представляват ново, по-перфидно развитие в технологията на безпилотните самолети.

Той също така предупреди, че технологията за пренасочване на търговски безпилотен самолет към боен е широко достъпна - включително за терористи.

"Не става въпрос само за защита на нашите военнослужещи от безпилотни летателни апарати, но и за защита на цивилното население", добави Михаел Карл.