3439 души от арменска страна са загинали по време на конфликта в Нагорни Карабах. Това съобщи пред парламента вицепремиерът на Армения Тигран Авинян, информира ТАСС.

Той поясни, че от 3439 загинали не е установена самоличността на 766 души. Също така има изчезнали хора. Вицепремиерът отбеляза, че това не са окончателните данни за жертвите по време на конфликта, но няма да надхвърлят 4000.

Азербайджан загуби 3000 военни в Нагорни Карабах

Азербайджан загуби 3000 военни в Нагорни Карабах

Според последната статистика

Продължава издирването на изчезналите.

Вчера бе съобщено, че азерската армия е загубила най-малко 2855 войници по време на операцията си в Нагорни Карабах.

Азербайджан и арменските сепаратисти влязоха в шестседмична кръвопролитна война за Нагорни Карабах в края на септември 2020 г. По време на конфликта загинаха хиляди хора, много бяха принудени да напуснат домовете си.

Двете враждуващи страни договориха работна рамка за прекратяване на конфликта с посредничеството на Русия. Москва изпрати миротворци в региона и поиска Армения да предаде територия на Азербайджан.

Русия и Армения обсъдиха ситуацията в Карабах и сътрудничеството

Русия и Армения обсъдиха ситуацията в Карабах и сътрудничеството

Договореното се изпълнява по план, заключи Москва

След война през 90-те г. на миналия век, при която загинаха 30 000 души, сепаратисти в Нагорни Карабах и съседните райони превзеха територията и обявиха независимост, която не е призната от международната общност, дори и от Армения.

Като част от мирното споразумение Армения се съгласи да върне 15-20% от Нагорни Карабах, спечелени от азерите по време на войната, включително и историческият град Шуша.

Русия разположи 2000 миротворци в Нагорни Карабах.