Външните министри на Русия и Армения Сергей Лавров и Ара Айвазян обсъдиха по телефона в понеделник хуманитарната ситуация и сътрудничеството в Нагорни Карабах, предаде ТАСС.

Повече от 30 задържани след протеста в Ереван

Повече от 30 задържани след протеста в Ереван

Пашинян готов да се оттегли, свиква консултации за предсрочен вот

"Продължи дискусията по изпълнението на договореното лидерите на Русия, Азербайджан и Армения от 9 ноември 2020 г., както и на споразуменията, постигнати на срещата на върха в Москва на 11 януари 2021 г., в контекста на разрешаване на хуманитарни въпроси и установяване на многостранно сътрудничество в региона", заявиха от външното министерство на Русия.

Припомняме, че с посредничеството на Русия Армения сключи споразумение с Азербайджан на 9 ноември след 6 седмици на ожесточени боеве за Нагорни Карабах.

Лавров: За момента договорено в Нагорни Карабах се спазва

Лавров: За момента договорено в Нагорни Карабах се спазва

Размяната на военнопленници върви по план, въпреки непълните списъци

Армения се съгласи да предаде три окръга около Карабах - Агдам, Лачин и Келбаджар - като част от споразумението, което спря офанзива на Азербайджан за връщане на територии, изгубени при войната с арменските сепаратисти през 90-те г. на миналия век.

Турция и Русия договориха обща мироопазваща мисия в Карабах.

Арменците обаче приеха споразумението като разгром и предателство на премиера Никол Пашинян, който обяви намерение да се оттегли от власт.