Азерската армия навлезе в Келбаджарския район между Нагорни Карабах и Армения. Територията е предадена от арменските въоръжени сили като част от споразумението за прекратяване на войната в Нагорни Карабах, съобщи Министерството на отбраната на Азербайджан, цитирано от АП.

Путин обсъди Карабах с Алиев и Пашинян

Путин обсъди Карабах с Алиев и Пашинян

Те също обсъдиха хуманитарната помощ за жителите на Карабах

Договореното с посредничеството на Русия споразумение преди две седмици предвижда Армения да предаде контрола на Азербайджан върху някои райони до границите с Нагорни Карабах. Миналата седмица арменците предадоха Агдамския район.

Келбаджарският район трябваше да бъде предаден на 15 ноември, но Баку се съгласи да се отложи по молба на Армения.

И ООН ще прати мисия в Нагорни Карабах

И ООН ще прати мисия в Нагорни Карабах

Експерти по разминиране ще помагат в региона

Днес азерски сили навлязоха в Келбаджарския район и започнаха да проверяват за мини.

Някои етнически арменци запалиха къщите си преди да напуснат района.

Ереван също ще предаде Лачинския район на 1 декември.

Мина рани руски миротворец в Нагорни Карабах

Мина рани руски миротворец в Нагорни Карабах

Кремъл разследва инцидента

Азербайджан и арменските сепаратисти влязоха в шестседмична кръвопролитна война за Нагорни Карабах в края на септември. По време на конфликта загинаха хиляди хора, много бяха принудени да напуснат домовете си.

По-рано този месец двете враждуващи страни договориха работна рамка за прекратяване на конфликта с посредничеството на Русия. Москва изпрати миротворци в региона и поиска Армения да предаде територия на Азербайджан.

След война през 90-те г. на миналия век, при която загинаха 30 000 души, сепаратисти в Нагорни Карабах и съседните райони превзеха територията и обявиха независимост, която не е призната от международната общност, дори и от Армения.

Като част от мирното споразумение Армения се съгласи да върне 15-20% от Нагорни Карабах, спечелени от азерите по време на войната, включително и историческият град Шуша.

Русия разположи 2000 миротворци в Нагорни Карабах.