Президентът на Русия Владимир Путин обсъди работата на руските миротворци в Нагорни Карабах по време на телефонен разговор с президента на Азербайджан Илхам Алиев и арменския премиер Никол Пашинян, обявиха от Кремъл, цитирани от "Ройтерс".

Те също обсъдиха хуманитарната помощ за жителите на Карабах и икономически въпроси, както и отблокиране на транспортните комуникации в региона.

И ООН ще прати мисия в Нагорни Карабах

И ООН ще прати мисия в Нагорни Карабах

Експерти по разминиране ще помагат в региона

Отделно руският външен министър Сергей Лавров обсъди ситуацията в Нагорни Карабах с иранския си колега Мохамед Зариф.

Те разговаряха и за Сирия и иранската ядрена сделка.

Азербайджан и арменските сепаратисти влязоха в шестседмична кръвопролитна война за Нагорни Карабах в края на септември. По време на конфликта загинаха хиляди хора, много бяха принудени да напуснат домовете си.

Мина рани руски миротворец в Нагорни Карабах

Мина рани руски миротворец в Нагорни Карабах

Кремъл разследва инцидента

По-рано този месец двете враждуващи страни договориха работна рамка за прекратяване на конфликта с посредничеството на Русия. Москва изпрати миротворци в региона и поиска Армения да предаде територия на Азербайджан.

След война през 90-те г. на миналия век, при която загинаха 30 000 души, сепаратисти в Нагорни Карабах и съседните райони превзеха територията и обявиха независимост, която не е призната от международната общност, дори и от Армения.

Льо Дриан: Франция, Русия и САЩ носят отговорност за Нагорни Карабах

Льо Дриан: Франция, Русия и САЩ носят отговорност за Нагорни Карабах

Франция иска обяснения относно разселените лица

Като част от мирното споразумение Армения се съгласи да върне 15-20% от Нагорни Карабах, спечелени от азерите по време на войната, включително и историческият град Шуша.

Русия разположи 2000 миротворци в Нагорни Карабах.