В интервю за френски медии, министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан подчерта голямата отговорност, която страните от Минската група носят за уреждането на конфликта в Нагорни Карабах.

"Франция, Русия и САЩ носят специална отговорност, тъй като Организацията на обединените нации им възложи да следят изпълнението на задълженията, които страните в конфликта са поели. Като съпредседатели на Минската група положихме доста усилия за прекратяване на огъня", каза льо Дриан.

"Властите на Армения и Азербайджан подчертаха важността на запазването на нашата роля, но това не пречи на Франция да помогне на Армения. Самолетът на Франция, превозващ хуманитарен товар, ще пристигне в Ереван, а друг самолет ще бъде изпратен следващата седмица ", каза Льо Дриан и специално подчерта, че Армения е приятелска страна за Франция.

Льо Дриан заяви, че Франция иска обяснения относно разселените лица, тъй като много арменци са пребивавали в Нагорни Карабах.

25 000 души вече са се завърнали в Нагорни Карабах за 5 дни

25 000 души вече са се завърнали в Нагорни Карабах за 5 дни

След неотдавнашните военни действия

Той добави, че има и проблем, свързан с изтеглянето на наемници и защитата на религиозното и културното наследство, като добави, че президентът на Франция Еманюел Макрон и ЮНЕСКО са предприели инициатива.

Припомняме, че официално 25 000 бежанци вече са се завърнали в домовете си в Нагорни Карабах от края на неотдавнашните военни действия, според официалната статистика на региона, заяви президентът на непризнатата република Арайк Арутюнян.

По-рано арменското правителство заяви, че ще отпусне около 600 долара на жителите на населените места в Нагорни Карабах, които сега са под контрола на Азербайджан. За да имат право да получат средствата, хората трябваше да живеят в гореспоменатите райони поне три месеца преди 27 септември - деня, в който избухнаха неотдавнашните военни действия, уточни правителството.

По-рано този месец президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян подписаха нова сделка за прекратяване на огъня, посредническа от руския президент Владимир Путин, след седмици на военни действия в района на Нагорни Карабах.

Съгласно споразумението Азербайджан запазва контрола върху териториите, които е превзел по време на шестседмичния конфликт, докато Русия разполага миротворци по линията на контакт на воюващите страни и в коридора Лачин, свързващ Нагорни Карабах с Армения. Армения също така се съгласи да предаде всички буферни територии с мнозинство от азербайджанците, заобикалящи Нагорни Карабах, които са под нейния фактически контрол от 1994 г. насам.

Прекратяват войната в Нагорни Карабах  - Пашинян се договори с Алиев и Путин
Обновена

Прекратяват войната в Нагорни Карабах - Пашинян се договори с Алиев и Путин

В района влизат руски и турски военни...

По-рано тази седмица руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва очаква хуманитарните органи на ООН да се присъединят към усилията на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) за справяне с хуманитарните проблеми в Карабах, за да се запази местното хуманитарно наследство.