Официално 25 000 бежанци вече са се завърнали в домовете си в Нагорни Карабах от края на неотдавнашните военни действия, според официалната статистика на региона, заяви президентът на непризнатата република Арайк Арутюнян, цитиран от "Спутник".

"Потокът към Нагорни Карабах, завръщането на нашите сънародници протича с доста бързи темпове. Само за пет дни се върнаха 25 000 души, това е според нашия регистрационен център", каза Арутюнян по време на среща с арменския премиер Никол Пашинян.

Според президента на непризнатата Нагорно-Карабахска република бежанците все още се връщат. По-специално тези, които имат къде да живеят, се завръщат на първия етап, останалите ще се върнат постепенно, така че да има възможност за настаняване и решаване на социални проблеми. Освен това центърът за реагиране в Ереван ще се опита да възстанови някои разходи за престой на жителите на Карабах в Армения и плащания за комунални услуги.

"Разбира се, има проблеми, свързани с пътищата и безопасността. Ще обсъдим това", добави Арутюнян.

Лавров: Декларацията за Нагорни Карабах е без алтернатива

Лавров: Декларацията за Нагорни Карабах е без алтернатива

Неприемливо било тя да се поставя под въпрос

Пашинян от своя страна посочи необходимостта да се насочат усилията към възстановяване на нормалния живот в Карабах, осигуряване на завръщането на бежанците и създаване на необходимите условия за тях.

По-рано арменското правителство заяви, че ще отпусне около 600 долара на жителите на населените места в Нагорни Карабах, които сега са под контрола на Азербайджан. За да имат право да получат средствата, хората трябваше да живеят в гореспоменатите райони поне три месеца преди 27 септември - деня, в който избухнаха неотдавнашните военни действия, уточни правителството.

По-рано този месец президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян подписаха нова сделка за прекратяване на огъня, посредническа от руския президент Владимир Путин, след седмици на военни действия в района на Нагорни Карабах.

ЕК осигурява допълнителни 3 млн. евро за хуманитарна помощ в Нагорни Карабах

ЕК осигурява допълнителни 3 млн. евро за хуманитарна помощ в Нагорни Карабах

Включително храна, вещи за зимата, здравна подкрепа, медицинско оборудване

Съгласно споразумението Азербайджан запазва контрола върху териториите, които е превзел по време на шестседмичния конфликт, докато Русия разполага миротворци по линията на контакт на воюващите страни и в коридора Лачин, свързващ Нагорни Карабах с Армения. Армения също така се съгласи да предаде всички буферни територии с мнозинство от азербайджанците, заобикалящи Нагорни Карабах, които са под нейния фактически контрол от 1994 г. насам.

По-рано тази седмица руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва очаква хуманитарните органи на ООН да се присъединят към усилията на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) за справяне с хуманитарните проблеми в Карабах, за да се запази местното хуманитарно наследство.

Председателят на МКЧК Питър Маурер заяви пред Sputnik по-рано тази седмица, че комитетът работи усърдно, за да осигури доставки на помощ за разселените групи и да улесни обмена на затворници и телата на починалите в Нагорни Карабах след прекратяването на огъня с посредничеството на Русия.