Декларацията на Армения, Азербайджан и Русия за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах няма алтернатива. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Спутник".

Днес той е на посещение в арменската столица Ереван заедно с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и здравния министър Михаил Мурашко.

Лавров определи като "неприемливи" опитите декларацията да се поставя под въпрос, както вътре в страната, така и извън нея.

Ердоган изпраща войски на Турция в Азербайджан

Ердоган изпраща войски на Турция в Азербайджан

За Русия това било вътрешна работа на Турция

Напрежението в Нагорни Карабах се засили в края на септември, а сраженията, продължили месец и половина, взеха хиляди жертви. Те приключиха на 10 ноември благодарение на декларация, сключена между лидерите на Армения, Азербайджан и Русия.

По съгласие на страните Русия изпрати мирни сили в зоната на конфликта за период от 5 години. Разгръщането на този контингент се осъществява паралелно с постепенното изтегляне на арменските военни сили от окръзите в Ахдам, Калбахар и Лачин, окупирани по време на войната от 1992-1994 г.

Руските военни ще контролират разделителната линия между арменските и азерските военни части, както и коридорът Лачин, който свързва Нагорни Карабах с Армения.

От своя страна Армения трябва да осигури транспорта между Нахичеванската автономна република, азерския екслав на нейна територия, Иран и Турция, както и запазните части на Азербайджан.

Русия изпрати над 1000 военни в Нагорни Карабах

Русия изпрати над 1000 военни в Нагорни Карабах

През последните три дни