Русия е изпратила 20 самолета с мироопазващи сили през последните 24 часа в мисията си в Нагорни Карабах, информира руското министерство на отбраната в събота, цитирано от ТАСС.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу информира в четвъртък, че през последните три дни в Нагорни Карабах са изпратени над 1100 руски миротворци и 168 единици техника.

На 9 ноември руският президент Владимир Путин, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никола Пашинян подписаха споразумение за пълно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, започващо от 10 ноември.

Руският лидер заяви, че азербайджанската и арменската страни ще запазят позициите в региона. Освен това Баку и Ереван трябва да разменят затворници и телата на убити.

На 27 септември ситуацията в Нагорни Карабах ескалира: Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в ескалация на конфликта, започнал още в края на 1980-те години. Всички участници обявиха пълна или частична мобилизация и боевете започнаха.

Прекратяват войната в Нагорни Карабах  - Пашинян се договори с Алиев и Путин
Обновена

Прекратяват войната в Нагорни Карабах - Пашинян се договори с Алиев и Путин

В района влизат руски и турски военни...

За месец и половина страните направиха три неуспешни опита да прекратят огъня. В нощта на 10 ноември Русия, Азербайджан и Армения подписаха четвъртия документ. Според него азербайджанските и арменските военни прекратяват военните действия, установяват се заетите позиции и обменят пленници. Армения трябва да върне на Баку районите Келбаджар, Лачин и Агдам.

Войната в Нагорни Карабах завърши с победата на Азербайджан. Това обяви преди дни азерският президент Илхам Алиев на среща с военнослужещи.

"Отечествената война приключи. Азербайджан завоюва блестяща победа в тази война, земите ни бяха освободени от окупация, изгонихме окупаторите от нашите земи", изтъкна той.

Войната за Нагорни Карабах продължава след трето неуспешно примирие

Войната за Нагорни Карабах продължава след трето неуспешно примирие

Тази сутрин...азерската страна отново наруши режима на тишина

Арменският премиер Никол Пашинян от своя страна тогава заяви, че решението за мир е трудно за него, но позволява да се запази онова, което Карабах би загубил. В Ереван започнаха протести, демонстрантите потрошиха няколко правителствени сгради.