Войната в Нагорни Карабах завърши с победата на Азербайджан. Това обяви азерският президент Илхам Алиев на среща с военнослужещи.

"Отечествената война приключи. Азербайджан завоюва блестяща победа в тази война, земите ни бяха освободени от окупация, изгонихме окупаторите от нашите земи", изтъкна той, цитиран от "Новости".

Алиев каза още, че Баку щял да направи оценка на щетите в Карабах и щял да поиска обезщетение от Армения.

Арести на протест в Армения срещу мирното споразумение за Карабах

Арести на протест в Армения срещу мирното споразумение за Карабах

Стотици протестиращи са се събрали в центъра на Ереван

На 27 септември ситуацията в Нагорни Карабах ескалира: Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в ескалация на конфликта, започнал още в края на 1980-те години. Всички участници обявиха пълна или частична мобилизация и боевете започнаха.

За месец и половина страните направиха три неуспешни опита да прекратят огъня. В нощта на 10 ноември Русия, Азербайджан и Армения подписаха четвъртия документ. Според него азербайджанските и арменските военни прекратяват военните действия, установяват се заетите позиции и обменят пленници. Армения трябва да върне на Баку районите Келбаджар, Лачин и Агдам.

Основните точки от мирното споразумение за Нагорни Карабах

Основните точки от мирното споразумение за Нагорни Карабах

Споразумението е подписано от Путин, Илхам Алиев и Никол Пашинян

Освен това руски миротворци ще бъдат разположени в зоната на конфликта в Нагорни Карабах. Според руското военно ведомство контингентът, който ще е съставен основно от подразделенията на миротворческата 15-та отделна мотострелкова бригада на Централния военен окръг, наброява 1 960 военнослужещи, 90 бронетранспортьора, 380 единици автомобилна и специална техника.

В Баку споразумението беше наречено капиталуция на Ереван. Илхам Алиев подчерта, че документът е максимално изгоден за Азербайджан: сега, по думите му, военният етап е завършен и може да се премине към политически въпроси.

Арменският премиер Никол Пашинян от своя страна заяви, че решението за мир е трудно за него, но позволява да се запази онова, което Карабах би загубил. В Ереван започнаха протести, демонстрантите потрошиха няколко правителствени сгради.

Прекратяват войната в Нагорни Карабах  - Пашинян се договори с Алиев и Путин
Обновена

Прекратяват войната в Нагорни Карабах - Пашинян се договори с Алиев и Путин

В района влизат руски и турски военни...