Армения обвини Азербайджан, че е обстрелвала международно призната територия в югоизточната част, в близост до границата с Иран, информира ДПА.

"Тази сутрин...азерската страна отново наруши режима на тишина, обстрелвайки позиции на арменски граничари", каза говорител на арменското военно министерство.

Войната за Нагорни Карабах: Армения призна, че е загубила района Кубатли

Войната за Нагорни Карабах: Армения призна, че е загубила района Кубатли

Петият район, превзет от азерите...

Русия, която е във военен съюз с Армения, е задължена според договор да защити Армения при атака по територията й.

Руският лидер Владимир Путин заяви, че руската армия няма да се намесва в конфликта в Нагорни Карабах.

Азербайджан, поддържан от Турция, обвинява арменски сили в обстрелване на неоспорвани територии, предимно град Ганджа.Отделно Армения призна, че силите в Нагорни Карабах са се изтеглили от стратегически град между енклава и иранската граница, съобщава "Ройтерс".

Нови сражения в Нагорни Карабах след посредничеството на САЩ

Нови сражения в Нагорни Карабах след посредничеството на САЩ

В Карабах местните власти обвиниха азерските сили

Според осведомителната агенция това очевидно е печелившо за Азербайджан, след като договореното с посредничеството на САЩ примирие се провали.

Представител на Министерството на отбраната на Армения съобщи, че арменските сили са се изтеглили от Кубатли, за да предотвратят ненужни жертви, но според него ситуацията "не е критична".

В неделя двете страни договориха спиране на огъня след среща на външните им министри с държавния секретар на САЩ Майк Помпео във Вашингтон. Но изглежда примирието не е спазвано. Преди това бяха договорени две примирия с посредничеството на Русия, но веднага бяха нарушени.

Помпео призова за защита на цивилните в Нагорни Карабах

Помпео призова за защита на цивилните в Нагорни Карабах

Подчерта значението на уреждането на конфликта в Нагорни Карабах в рамките на Минската група на ОССЕ

Днес локални сражения се водят в няколко района на фронта, обяви военното министерство в Нагорни Карабах. Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи, че боевете са концентрирани в три зони по фронта.

"Ситуацията в конфликтната зона остава относително стабилна и напрегната през нощта. Артилерийският дуел продължава в няколко района", поясни военното ведомство в Карабах и добави, че още 35 войници са загинали, с които нарастват до 1009 от началото на боевете на 27 септември.

Азерското военно министерство информира, че техни военни позиции са обстрелвани.