Държавният секретар на САЩ Майк Помпео подчерта значението на уреждането на конфликта в Нагорни Карабах в рамките на Минската група на ОССЕ, както и настоя да се спре насилието срещу цивилни.

Той направи изявлението в петък по време на срещите си с министрите на външните работи на Азербайджан и Армения Джейхун Байрамов и Зохраб Мнацаканян във Вашингтон

Това са съобщили от пресслужбата на Държавния департамент на САЩ, цитирани от ТАСС.

Отбелязва се, че срещите му с двамата дипломати са проведени поотделно.

Припомняме, че по-рано президентът Доналд Тръмп заяви, че администрацията му работи с Армения за мирно решаване на конфликта с Азербайджан в Нагорни Карабах. 

Той отказа да каже дали е разговарял с лидери от Армения или от Азербайджан. Азербайджан дори не е бил споменат в неговите забележки.

Тръмп: Можем да помогнем на Армения за мир в Нагорни Карабах

Тръмп: Можем да помогнем на Армения за мир в Нагорни Карабах

Не спомена Азербайджан

Припомняме, че броят на жертвите от началото на новия цикъл от конфликта в Нагорни Карабах и от двете страни наближава общо 5 000 души. Това обяви руският президент Владимир Путин пред дискусионния клуб "Валдай".

Той отбеляза, че през годините Русия е предлагала различни варианти за разрешаване на тази криза, за да се стабилизира ситуацията в дълга историческа перспектива. По думите на Путин обаче е било трудна работа сближаването на позициите.

Според него трагедията се заключавала в смъртта на хора.