Канцеларията на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган е внесла предложение до парламента на страната за разполагането на турски войски в Азербайджан, информира Анадолската агенция.

Очаква се парламентът да разгледа този въпрос през следващите няколко дни.

Кремъл от своя страна препрати към "вътрешните процедури" на Турция, като добави, че внасянето на такова предложение се отнася до вътрешните работи на Анкара.

Русия изпрати над 1000 военни в Нагорни Карабах

Русия изпрати над 1000 военни в Нагорни Карабах

През последните три дни

Съобщените развития идват след като Ердоган заяви миналата седмица, че Москва и Анкара са подписали меморандум за създаването на център за контрол във връзка с примирието в Нагорни Карабах.

Тогава Кремъл посочи, че Турция и Русия ще си сътрудничат чрез центъра, разположен на азербайджанска територия, но че "не е имало обсъждане на съвместни мироопазващи сили".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че разполагането на турски мироопазващ контингент в Нагорни Карабах не е координирано с никоя страна, припомняйки, че неотдавнашно съвместно изявление на Русия, Армения и Азербайджан не споменава Турция по никакъв начин.

Алиев обяви победата на Азербайджан във войната в Нагорни Карабах

Алиев обяви победата на Азербайджан във войната в Нагорни Карабах

Победата била "блестяща"

"Това е, което мога да кажа: изявлението не казва нито дума за това, трите страни не са се споразумели за това, оставането на турските войници в Карабах не е координирано", каза Песков миналата седмица.

Русия, Армения и Азербайджан по-рано приеха съвместна декларация за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, където от края на септември се водят интензивни боеве, отнели живота на поне 2300 арменски военнослужещи. Азербайджан все още не е разкрил военните си загуби в бойните действия.

Според документа пълното примирие влиза в сила от 10 ноември. Съгласно споразумението Русия ще изпрати мироопазващ контингент в Нагорни Карабах, състоящ се от 1 960 военнослужещи, 90 бронетранспортьори и 380 броя техника.

Конфликтът в Нагорни Карабах, който продължава от десетилетия, ескалира за пореден път на 27 септември, като Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в започването на военните действия по линията на контакт. Конфликтът започна в късната съветска епоха с опита на автономната територия, населена предимно от арменци, да се откъсне от контрола на Баку.

ЕС ще наложи тежки санкции на Турция, ако наруши мира в Нагорни Карабах

ЕС ще наложи тежки санкции на Турция, ако наруши мира в Нагорни Карабах

Турция трябва да преосмисли и принципното си агресивно поведение - ще бъдат взети мерки и "опциите са на масата"