Турция трябва да приеме условията на примирието, сключено от страните в конфликта в Нагорни Карабах, в противен случай ЕС може да наложи тежки санкции срещу тази държава, обяви във вторник френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, говорейки на заседание на Националното събрание (долната камара на парламента) на Франция, съобщава ТАСС.

"По отношение на споразумението, което беше сключено след събитията от тази нощ и което не успяхме да коментираме предния ден: считаме за важно Турция абсолютно стриктно да спазва договореното прекратяване на огъня, защото в противен случай рискува да се изправи срещу сериозни санкции, които могат да бъдат предприети", каза ръководителят на френската дипломация.

Основните точки от мирното споразумение за Нагорни Карабах

Основните точки от мирното споразумение за Нагорни Карабах

Споразумението е подписано от Путин, Илхам Алиев и Никол Пашинян

Министърът уточни, че през декември страните от ЕС ще проведат поредната среща на върха, на която освен всичко друго ще бъде обсъдено агресивното поведение на Турция. "По-рано 27 страни от общността вече са решили, че ако Турция не промени поведението си, тогава ще бъдат взети мерки срещу нея, включително санкции - тези опции вече са на масата", подчерта той.

"Неведнъж съм говорил за войнственото и неприемливо поведение на Турция. Президентът Ердоган призовава за омраза към страната ни и обижда ценностите, на които се основава нашата нация", каза Льо Дриан.

"Взех предвид, че наскоро турските власти осъдиха нападенията в Ница и Виена, но все още чакаме разяснения. На първо място, това се отнася до изявления по отношение на Франция, които всъщност съдържат призиви за възприемането й като ислямофобска държава."

Макрон приветства мирното споразумение: Франция стои до своя исторически приятел Армения

Макрон приветства мирното споразумение: Франция стои до своя исторически приятел Армения

Френският президент призова Турция да "сложи край на провокациите си за Нагорни Карабах"