Азерските сили навлязоха в последния окръг, предаден от Армения като част от мирно споразумение, което прекрати няколкоседмичен конфликт за Нагорни Карабах, предаде АФП.

60 руски медици пристигнаха в Нагорни Карабах

60 руски медици пристигнаха в Нагорни Карабах

Военни хирурзи, анестезиолози-реаниматори, терапевти и епидемиолози ще се грижат за местното население

Министерството на отбраната на Азербайджан публикува видео, което показва танк с азерския флаг да води колона от камиони, която навлиза в Лачинския район.

Журналисти на осведомителната агенция в град Лачин са забелязали колона от азерски камиони, придружавани от военни автомобили от Русия, която посредничи за постигане на мирното споразумение.

Армения се съгласи да предаде три окръга около Карабах - Агдам, Лачин и Келбаджар - като част от споразумението, което спря офанзива на Азербайджан за връщане на територии, изгубени при войната с арменските сепаратисти през 90-те г. на миналия век.

23 500 бежанци са се завърнали в Нагорни Карабах

23 500 бежанци са се завърнали в Нагорни Карабах

Според данните на руското министерство на отбраната

Както в Агдам и Келбаджар, жителите в Лачин набързо събраха покъщнината и напуснаха. Някои жители запалиха домовете си.

Мирното споразумение предвижда разполагане на 2000 руски миротворци между двете страни и по коридора - 60-километров път през Лачин, който свързва Степанакерт в Нагорни Карабах с Армения.

Междувременно Турция и Русия договориха обща мироопазваща мисия в Карабах.

Четирима убити при взрив в Карабах, Азербайджан обвинява Армения

Четирима убити при взрив в Карабах, Азербайджан обвинява Армения

Това било "нов тип провокация" от Армения

Армения губи контрола върху седем окръга, които бяха превзети по време на войната преди около 30 г. Много граждани на Азербайджан, които тогава са били принудени да бягат, планират да се върнат.

Арменските сепаратисти запазиха контрол върху по-голямата част от Карабах, но изгубиха ключовия град Шуша.

По време на конфликта са загинали повече от 100 цивилни от двете страни. Армения съобщава за над 2300 убити войници, а Азербайджан не е разкривал информация за загиналите азерски войници.

След война през 90-те г. на миналия век, при която загинаха 30 000 души, сепаратисти в Нагорни Карабах и съседните райони превзеха територията и обявиха независимост, която не е призната от международната общност, дори и от Армения.

Като част от мирното споразумение Армения се съгласи да върне 15-20% от Нагорни Карабах, спечелени от азерите по време на войната, включително и историческият град Шуша.