Четирима азербайджански цивилни са загинали, след като колата им е ударила мина, заложена от оттеглящи се арменски войници в спорната област Нагорни Карабах. Това обяви главният прокурор на Азербайджан, цитиран от "Франс прес".

Уточнява се, че инцидентът е станал в село в района Физули.

Армения предаде още една територия на Азербайджан край Карабах

Армения предаде още една територия на Азербайджан край Карабах

Келбаджарският район трябваше да бъде предаден на 15 ноември

"Мината е заложена от арменските въоръжени сили по време на отстъплението им", се посочва в изявлението и се добавя, че това е противотанкова мина.

Изявлението нарича инцидента "нов тип провокация" от Армения.

Намирайки се на границата с Иран, Физули беше сред районите, към които териториални претенции предявиха арменските бойци по време на войната през 1990-те години, когато сепаратистите обявиха независимост на Нагорни Карабах и няколко околни територии.

Азербайджан си отвоюва обратно Физули при подновените сблъсъци за Нагорни Карбах, започнали в края на септември и продължили шест седмици, отнели живота на повече от 4000 души.

Враждуващите бивши съветски републики подписаха споразумение с посредничество на Москва на 9 ноември, с което сложиха край на седмици на тежки сражения и обещаха, че Армения ще предаде на Баку няколко територии, които са били под контрола на сепаратистите повече от три десетилетия.

Турция се нахвърли на френския сенат за признаването на Нагорни Карабах

Турция се нахвърли на френския сенат за признаването на Нагорни Карабах

"Проява на абсурдно, нелепо, извън всякакви факти" разбиране за ситуацията