Русия не вижда признаци на умишлено забавяне на размяната на военнопленници и телата на падналите между страните от конфликта в Нагорни Карабах, но обективни усложнения за този процес наистина съществуват, заяви руският външен министър Сергей Лавров във вторник, цитиран от ТАСС.

"Трудно е да се говори за някакви стъпки към умишлено забавяне на този процес, ние не виждаме никакви. Но е факт, че съществуват обективни усложнения, които, надявам се, ще бъдат разрешени по-бързо сега", каза Лавров в пресконференция след онлайн срещата на Съвета на външните министри на ОДКС.

60 руски медици пристигнаха в Нагорни Карабах

60 руски медици пристигнаха в Нагорни Карабах

Военни хирурзи, анестезиолози-реаниматори, терапевти и епидемиолози ще се грижат за местното население

Според външния министър е било много трудно да се работи по тези въпроси, като се имат предвид теренът и спецификата на битката, както и липсата на точни списъци на изчезналите хора.

"За да се разменят успешно затворниците и телата, трябва да се отчете ситуацията в тази област. Разбира се, военните командири от двете страни трябва да имат много точни списъци на изчезналите хора, така че да можем да работим по него по същество" отбеляза министърът.

Той добави, че подпомагането на замяна на затворници и трупове е станало една от основните цели на руските миротворци в Нагорни Карабах. Те са предприели редица конкретни стъпки в тази степен, каза министърът.

Френският Сенат иска признаване на Нагорни Карабах

Френският Сенат иска признаване на Нагорни Карабах

Въпреки критиките на правителството, което иска по-умерена позиция

"Ние сме заинтересовани да разрешим този хуманитарен проблем възможно най-скоро", подчерта Лавров. "Бих отбелязал, че нашите миротворци обърнаха специално внимание на тези проблеми по времето, когато ключовата международна институция - Международният комитет на Червения кръст - евакуира служителите си от Нагорни Карабах. важно от практическа гледна точка ", каза топ дипломатът.

Той отбеляза, че служителите на Комитета на Червения кръст вече са се завърнали в Степанакерт и планират да увеличат присъствието си в региона до 400 души и да се увеличи финансиране за дейности в Нагорни Карабах до 45 милиона швейцарски франка.

"Така че ще се надяваме, че с участието на специалисти от тази международна организация това ще върви по-бързо. Нашите миротворци, разбира се, ще съдействат, доколкото могат", заключи топ дипломатът.

Припомняме, че Турция и Русия се договориха да наблюдават сключеното примирие в Нагорни Карабах от общ център за мироопазване, обяви Министерството на отбраната в Анкара.

В продължение на дни турски и руски представители преговаряха как двете регионални сили да приложат заедно постигнатото с посредничеството на Москва мирно споразумение между Армения и Азербайджан.

Турското военно министерство поясни, че двете страни са договорили техническите подробности за съвместния център и е подписано споразумение. Отбелязва се, че работата ще започне възможно най-скоро.

23 500 бежанци са се завърнали в Нагорни Карабах

23 500 бежанци са се завърнали в Нагорни Карабах

Според данните на руското министерство на отбраната

Този месец турският парламент гласува за сформиране на мисия за откриване на съвместен център с Русия за съблюдаване на примирието.

Турската мисия ще продължи година и президентът Реджеп Ердоган ще реши колко военнослужещи да бъдат изпратени.

Русия повтори многократно, че Турция няма да има войници на място.

По-рано днес стана ясно, че Азербайджан е поел контрол над последната предадена територия от Армения.