Шиитския духовен водач Муктада Ал Садр е наредил шестмесечно прекратяване дейността на Армията на Махди с цел силите да бъдат реорганизирани, предаде АП.

В изявление по иракската национална телевизия съветникът на Садр Шейх Хазим Ал Аражи заяви, че целта е организацията да бъде „рехабилитирана".
Според слуховете Армията на Махди е разделена на фракции, някои от които се подпомагат от Иран.

„Обявяваме, че дейността на Армията на Махди се прекратява без изключения, с цел тя да бъде обновена по начин, който да гарантира нейния идеологически образ, за максимален период от шест месеца, с начало денят, в който е разпространено това съобщение", заяви Ал Аражи, четейки изявление на Ал Садр.

В Наджаф говорителят на Ал Садр обяви, че тази заповед означава и че Армията на Махди повече няма да атакува американските и коалиционните сили в Ирак.

Пред репортери Ахмед Ал Шайбани каза: „Това означава и че се прекратяват военните атаки срещу окупаторите, както и срещу останалите".

Попитан дали бунтовниците на Махди, че се защитават при провокации срещу тях, той отговори: „Ще го решим, когато се случи".