Сирийските войски са превзели ключов град, който досега беше контролиран от бунтовниците в северозападната част на страната след дни на интензивни боеве и въздушни удари, които прогониха от домовете им десетки хиляди хора, съобщи сирийската армия, съобщава "Асошиейтед прес".

Превземането на град Маарет ал Нуман в северозападната провинция Идлиб отбелязва поредната победа за силите на президента Башар Асад, които сега контролират по-голямата част от Сирия след близо 9-годишния конфликт, при който загинаха повече от 400 000 души и беше разселено половината от населението на Сирия.

Сирийската армия влезе в град южно от Идлиб

Сирийската армия влезе в град южно от Идлиб

Според осведомителната агенция това е голям успех за армията на президента Башар Асад

Сирийските правителствени сили провеждат офанзива от повече от месец в Идлиб, последната крепост на бунтовниците в страната. Но през последните дни правителството отвоюва обратно повече от десет села в района, след като отбранителните сили на бунтовниците започнаха да се пропукват. Свързаните с "Ал Кайда" бунтовници контролират голяма част от Идлиб и малки части от прилежащия район в съседната провинция Алепо.

"Нашите въоръжени сили продължиха операциите в южните части на Идлиб с цел да сложат край на престъпленията, извършвани от терористични групировки", изтъкна говорителят на сирийската армия бригаден генерал Аяли Мейхуб. Той изброи повече от десет села и градчета, които са били превзети, включително Маарет ал Нуман.

40 убити при въздушните удари в Идлиб

40 убити при въздушните удари в Идлиб

60 са руските удари

Сирийският център за наблюдение на човешките права, който наблюдава войната и е опозиционен на сирийския режим, уточни, че бунтовниците са се оттеглили от града снощи. Сирийските войски са оставили отворен път западно от града, като целта очевидно е да се даде шанс на бунтовниците да се изтеглят и да се избегнат уличните битки в рамките на града.

Настъплението в Маарет ал Нуман дойде, след като сирийските сили също така напреднаха срещу бунтовниците западно от град Алепо, отбелязват държавните медии и активисти на опозицията.

20 загинали при нови удари в Идлиб

20 загинали при нови удари в Идлиб

240 000 вече избягаха през миналата година от насилието

Маарет ал Нуман, който е под контрола на бунтовниците от 2012 г., се намира на магистралата, свързваща Дамаск с Алепо, който някога беше основният търговски център на Сирия. С падането на града правителствените сили вече са по-близо до обратното отвоюване на критично важната магистрала север-юг.

Правителствената офанзива в Идлиб доведе до разселването на стотици хиляди хора, много от тях в райони близо до границата с Турция. Провинцията е дом на 3 милиона цивилни, а ООН предупреди за нарастващия риск от хуманитарна катастрофа по турската граница.

250 хил. сирийци бягат от Идлиб към Турция, притеснен Ердоган

250 хил. сирийци бягат от Идлиб към Турция, притеснен Ердоган

Той подчерта, че Анкара се опитва да им попречи да пресекат границата