Десет американски професионалисти се преместват в малко градче в средата на Сардиния, известно с това, че е родно място на бивш Мистър Вселена, който е бил близък приятел на Арнолд Шварценегер, като плащат символичен наем от 1 евро (86 пенса) на месец.

Това разкрив в. "Гардиън".

Проектът, наречен "Работа от Ололай" и стартиран от местния съвет в сътрудничество с асоциацията "Са Мата", има за цел да увеличи броя на населението в градчето, разположено в планинския регион Барбаджа на италианския остров.

Групата ще може да живее и работи в Ололай, градче с население от около 1300 души, толкова дълго, колкото желае. Американците са избрани за началната фаза на проекта поради връзката на града със САЩ.

Там е роден Франко Колумбу, овчар, станал боксьор, който се премества в Калифорния в края на 60-те години на миналия ХХ век, а през 70 години на миналия ХХ век. печели титлите "Мистър Европа" и "Мистър Вселена".

Колумбу се запознава с Шварценегер на състезание по културизъм в Германия в средата на 60-те години на ХХ век и двамата завързват приятелство за цял живот, като Колумбу е шафер на сватбата на актьора и бивш губернатор на Калифорния с Мария Шрайвър.

Италиански град печата собствена "валута" за подпомагане на местните хора и фирмите

Италиански град печата собствена "валута" за подпомагане на местните хора и фирмите

Пет "дукати" са най-стойност 5 евро, 20 от тях са 20 евро

Новите жители ще живеят в жилища, осигурени от местния съвет само за 1 евро наем на месец.

Инициативата е продължение на успешната продажба на порутени жилища за 1 евро, стартирала в Ололай преди няколко години, като подобен ход е предприет в десетки градове в цяла Италия, застрашени от изчезване поради намаляването на населението.

В крайна сметка в проекта ще могат да участват и други националности, след като бъде създаден уебсайт, предназначен за кандидатстване.

"Съживяването на града, подобряването на живота на жителите и ограничаването на обезлюдяването са нашите цели", казва Франческо Колумбу, кмет на Ололай, който няма родствена връзка с известния си съгражданин.

Шварценегер и Тунберг настояват за истината за климата от световните лидери

Шварценегер и Тунберг настояват за истината за климата от световните лидери

"В края на краищата истината ще достигне и до вас"

"Вярваме, че нашето е хубаво място за живеене и работа от разстояние, което предлага начин на живот, съставен от природа, спокойствие, здравословна храна и традиции."

Бодибилдърът Коломбу печели титлата "Мистър Олимпия" през 1976 г. и 1981 г., а през 1977 г. заема пето място в първото състезание за най-силен мъж в света.

През 1978 г. той е включен в Книгата на рекордите на Гинес за това, че е спукал бутилка с гореща вода, като е духнал в нея. Връща се в Олалай всяко лято и умира през 2019 г., след като се чувства зле, докато плува край бреговете на Сардиния.

Откриха музей на Шварценегер

Откриха музей на Шварценегер

По какъв начин Шварценегер е постигнал своите успехи

"Градът е прозорец към света", казва Вероника Мата, председател на асоциацията "Са Мата". "Избрахме САЩ за началната фаза заради връзката му с една специална личност - незабравимия Франко Колумбу".