Аржентина официално кандидатства за глобален партньор на НАТО, с което подчерта новия курс при президента Хавиер Милей.

Това съобщи в четвъртък министърът на отбраната Луис Петри в X.

Той направи предложението по време на среща с висши служители на НАТО в централата на организацията в Брюксел.

"Срещнах се с Мирча Джоана, заместник генерален секретар на НАТО. Представих му писмото, изразяващо искането на Аржентина да стане глобален партньор на тази организация, написа Петри. Ще продължим да работим за възстановяване на връзки, които ще ни позволят да модернизираме и обучим силите си по стандартите на НАТО, добави той.

Милей решен да проведе непопулярните реформи в Аржентина

Милей решен да проведе непопулярните реформи в Аржентина

Той призова да се приеме новият пакет от законопроекти, след като по-ранна версия на неговата реформа беше отхвърлен

В собственото си изявление Джоана отбеляза, че "Аржентина играе важна роля в Латинска Америка" и каза, че приветства искането.

Той обаче отбеляза, че всяко решение за официално партньорство изисква "консенсуса на всичките 32 членове" на военния съюз.

Източници от Министерството на отбраната казаха на информационната агенция Noticias Argentinas, че срещата на Петри е преминала добре, като Джоана е изразил желанието си "процесът на учредяване да бъде възможно най-бърз".

Освен с Джоана, Петри се срещна и с помощник генералния секретар на НАТО по политическите въпроси, испанеца Хавиер Коломина, докато беше в Брюксел.

Откакто встъпи в длъжност миналия декември, Милей пренасочи външната политика на Аржентина. След като отказа да се присъедини към блока от нации БРИКС (който включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), той се фокусира върху задълбочаване на връзките със Съединените щати, Израел и Украйна.

НАТО в момента има избрана група от девет държави, официално определени като "глобални партньори". Сред латиноамериканските страни само Колумбия постигна този статут през 2018 г. Тя си сътрудничи по въпроси, включително борбата с тероризма, организираната престъпност, киберсигурността и морската сигурност.