Аржентина е затегнала имиграционното законодателство, улеснявайки депортирането на чужденци, които извършват престъпления и които са разследвани, съобщава "Асошиейтед прес".

Промените в закона от 2003 г. са били въведени с президентски указ, който се позовава на увеличението на организираната престъпност, извършена от чужденци.

Новото законодателство ограничава онези, които излежават присъди или са с криминални регистрации заради нелегално влизане в Аржентина и ускорява депортирането на чужденци, които извършват престъпления, включително разпространение на наркотици, трафик на оръжие или пране на пари.

Правителството изтъкна, че властите срещали бюрократични пречки при депортирането на чужденци, които са извършили подобни престъпления.

Затягането на законодателството е в ярък контраст с традиционната радушна имиграционна политика на Аржентина. Тя се опитва да ограничи ръста на престъпността, която остава основен проблем за аржентинците преди изборите за Конгреса по-късно през годината.

Правозащитници предупредиха, че новото законодателство има опасност да стигматизира чужденците, които съставляват 4,5 процента от 40-милионното население на Аржентина.

"Амнести интернешънъл" смята, че е грешка да се редуцира миграцията като явление до дебат за националната сигурност, който свързва мигрантите с престъпниците", предупредиха от международната правозащитна организация.

Според "Амнести" ревизията на имиграционното законодателство е назадничав ход, въвеждащ препятствия за влизането и пребиваването на мигранти, ускорява депортациите, намалява процедурните гаранции и нарушава правата за законна отбрана.

Вицепрезидентът на Аржентина Габриела Микети защити промените в законодателството и разграничи хода от действията на американския президент Доналд Тръмп по отношение на бежанците и мигрантите.

"Трябва да се направи разграничение между мерките, които засягат сигурността", коментира Микети, допълвайки: "Аржентина е отворена страна, която винаги ще бъде благосклонна към многообразието."

Аржентински правозащитници обаче подчертават, че точно както правителството на Тръмп, аржентинският президент Маурисио Макри криминализирал имиграцията чрез декрети, които променят националното законодателство и международните ангажименти на Аржентина.

"Отбягвайки депутатите, те извършват крещящо нарушение на правата на човека в името на сигурността, когато проблемите на сигурността могат и трябва да бъдат разрешени, зачитайки нашата конституция и увеличавайки правата ни, а не ограничавайки ги", изтъква аржентинският правозащитник Адолфо Перес Ескивел, който спечели Нобелова награда за мир през 1980 г. за защитата си на правата на човека по време на военната диктатура в Аржентина.