Сирийският президент Башар Асад е "архитерорист" и е време Русия да осъзнае, че той е "буквално и метафорично токсичен". Това заяви британският министър на външните работи Борис Джонсън, цитиран от Агенция "Франс прес".

Джонсън допълни, че съюзникът на Асад - Москва, все още има време да мине на правилната страна на спора. Той направи коментара си в статия в неделния брой на вестник "Телеграф".

"Асад използва химически оръжия, защото не са само ужасни и безразборни. Те са също ужасяващи", посочва той.

"В този смисъл той самият е архитерорист, който доведе до такава неутолима жажда за отмъщение, че никога не може да се надява да управлява народа си отново", допълва Борис Джонсън.

Над 100 станаха жертвите на атентата край Алепо

Над 100 станаха жертвите на атентата край Алепо

Сред тях има жени и деца

Британският първи дипломат е категоричен, че Башар Асад е буквално и метафорично токсичен и е време Русия да осъзнае този факт и да поеме правилната посока в спора.

Джонсън бе широко критикуван, че не успя да накара Г-7 да подкрепи предложението му за нови санкции срещу високопоставени лица от Русия и Сирия след атаката с химически оръжия в сирийската провинция Идлиб. Той обаче заяви, че химическата атака е променила позицията на Запада за Сирия.

"Великобритания, САЩ и всички наши ключови съюзници сме на едно мнение: ние вярваме, че това вероятно е нападение от Асад по неговите собствени хора, използвайки отровни газови оръжия, които са забранени преди почти 100 години", подчертава Джонсън.