Сирийският президент Башар Асад оценява положителното развитие на ситуацията около град Хан Шейхун на юг на провинция Идлиб, съобщава ТАСС след среща депутата от Държавната дума Дмитрий Саблин с ръководителя на Сирия.

"Асад каза, че от последната му среща със Саблин са настъпили положителни промени във военно-политическата ситуация. Сирийската армия напредва към стратегическия град Хан Шейхун, сирийските войски вече са в непосредствена близост до него, а бойците бягат към Турция. Много положително развитие на ситуацията", се казва в изявление на организацията "Бойно братство".

Трима убити турски войници след навлизането на Турция в Сирия

Трима убити турски войници след навлизането на Турция в Сирия

Турция обвини Русия за въздушните удари

Сирийските екстремисти са изстреляли снаряди от системата "Град" руската въздушна база Хмеймим в провинция Латакия. Руската противовъздушна отбрана е отблъснала атаката, никой от снарядите не е достигнал целта си, съобщава "Ал Масдар".

Медията свързва действията с операцията на сирийската армия в южната част на провинция Идлиб до Хан Шейхун и страха на екстремистите да загубят крепостите си в тази стратегически значима област.

На 19 август сирийската армия започва активна офанзива срещу Хан Шейхун, контролиран от бойците от 2014 г. Идлиб е единственият голям регион на Сирия, който остава в ръцете на незаконни въоръжени групировки.

Както "Ал Маядин" съобщава, въоръжените опозиционни групи започнаха да изтеглят силите си, прогонени от сирийската армия, която е обсадила Хан Шейхун.

По-рано сирийските ВВС и артилерия нанесоха интензивни удари по екстремистите в Хан Шейхун и околните селища Ракая, Кафр Сиджна и Шейх Мустафа.

Сирийските войски успяват да се укрепят в северозападната част на града, на 500 метра от магистралата Хама-Алепо, но техните атаки по източните покрайнини засега са отблъснати от противника.

Макрон гълчи Путин за бомбардировките в Сирия

Макрон гълчи Путин за бомбардировките в Сирия

Русия подкрепяла нападенията на сирийската армия срещу "терористи"