Сирийските опозиционни сили са се изтеглили от стратегическия град Хан Шейхун, който се намира дълбоко в последната контролирана от бунтовниците провинция Идлиб, съобщават световните медии.

Правителствените сили, подкрепяни от Русия, стесниха обръча около града през последните седмици, пет години след като бунтовниците го овладяха.

Бунтовниците са заявили пред Би Би Си, че са се изтеглили от града по-рано днес.

Ала в официално изявление на главната джихадистка групировки в провинция Идлиб - "Хаят Тахрир ал Шам", ситуацията беше определена като "преразпределение" на силите в града, след като са били извършени масирани бомбардировки.

Трима убити турски войници след навлизането на Турция в Сирия

Трима убити турски войници след навлизането на Турция в Сирия

Турция обвини Русия за въздушните удари

Град Хан Шейхун отдавна е гореща точка в гражданската война в Сирия. Там беше извършена атака с химическо оръжие през 2017 г., за която експерти на ООН обвиниха Сирия. Инцидентът предизвика ракетни удари от страна на САЩ.

Конфликтът в Сирия продължава повече от осем години.

Хан Шейхун е стратегически значимо бойно поле в провинция Идлиб. Той е разположен по пътя между Дамаск и Алепо, който свързва двата най-големи града в Сирия и минава през контролирана от бунтовниците територия.

Градът беше обект на голяма офанзива от страна на силите на сирийския президент Башар Асад през последните месеци. Стотици цивилни бяха убити, а още стотици хиляди бяха прогонени от домовете си.

Макрон гълчи Путин за бомбардировките в Сирия

Макрон гълчи Путин за бомбардировките в Сирия

Русия подкрепяла нападенията на сирийската армия срещу "терористи"

Провинция Идлиб, заедно с части в северната част на Хама и западната част на Алепо, съставляват последните крепости на въоръжената опозиция.

Миналата година споразумение, постигнато между Русия и Турция, които подкрепят противоборстващи страни в конфликта, трябваше да създаде "буферна зона" за защита на цивилните и да ограничи голяма офанзива на правителствените сили.

Правителствените сили обаче засилиха нападенията си през последните месеци, като почти обкръжиха Хай Шейхун и съседните територии.

Вчера турски военен конвой беше ударен от правителствен въздушен удар, като Сирия обяви, че турските военни машини са се отправяли към Хан Шейхун, за да подсилят силите на опозицията.

ЕС: Ударите на Асад срещу мирно население в Сирия нямат оправдание

ЕС: Ударите на Асад срещу мирно население в Сирия нямат оправдание

Незабавно спиране на атаките…