Въздушните удари на режима на Башар Асад и неговите съюзници срещу мирно население в сирийската провинция Идлиб трябва да бъдат прекратени незабавно. Такава позиция изрази ЕС в официално изявление на външнополитическия офис на общността.

"Атаката срещу пазар в Мараат ал Нуман в северозападната част на Сирия, извършена на 22 юли, е едно от най-смъртоносните нападения срещу цивилни от края на април досега. Изразяваме най-искрените си съболезнования на семействата на жертвите." - се казва в обръщението.

"Ройтерс" съобщи, че при атаката са загинали най-малко 32-ма души, а ранените са десетки. Агенция DPA излезе с информация, че най-малко 37 души са убити при ударите, нанесени от сирийски и руски самолети. Още шестима мирни жители са убити при въздушна атака срещу Саракеб, както и други 25 в северната част на Сирия в понеделник. Агенцията съобщи и за 50 загинали при атака срещу Идлиб и ответен огън на опозицията.

В ООН настояха Русия да прекрати атаките срещу болници в Сирия

В ООН настояха Русия да прекрати атаките срещу болници в Сирия

Русия отново отрече да е бомбардирала здравни заведения

ЕС посочва, че при атаките срещу гражданска инфраструктура са нападнати здравни завадения, училище и водоснабдителната мрежа.

"Неизбирателните атаки и разрушаването на гражданска инфраструктура не могат да бъдат оправдани при никакви обстоятелства." - посочва ЕС.