Русия се противопостави на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за прекратяване на атаките срещу здравни заведения в сирийската провинция Идлиб, заявиха дипломати след последното заседание на съвета във връзка с насилието в последната голяма крепост на опозицията в Сирия, съобщават "Франс прес".

Неуспешният резултат от гласуването доведе до рядко изявление след заседанието на ръководителя на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси Марк Лоукок.

"Масовото избиване трябва да спре", отсече той.

Русия отрича да има действащи сухопътни сили в Сирия

Русия отрича да има действащи сухопътни сили в Сирия

Твърденията са на сирийски бунтовнически групировки

От края на април бойната авиация на Русия и сирийския режим засилиха кръвопролитните бомбардировки в провинция Идлиб в Северозападна Сирия, където живеят около 3 млн. души, въпреки споразумението за избягване на масирано правителствено нападение.

Кувейт, Германия и Белгия поискаха извънредно провеждане на заседание на Съвета за сигурност при закрити врати, последното заседание от многото, за които настояваха от май насам в отговор на ожесточаващите се боеве в северозападната част на Сирия.

Проекторезолюцията, чийто текст е бил предоставен на журналистите, изразява "дълбока загриженост във връзка с неотдавнашните атаки срещу болници и други здравни заведения", включително нападение на 10 юли срещу националната болница "Маарат", една от най-големите в района и чиито координати бяха споделени чрез "механизма за деескалация", който има за цел да се избягват удари срещу цивилни и гражданска инфраструктура.

Русия отново отрече да е бомбардирала такива съоръжения.

Най-малко 544 убити цивилни при офанзивата на Русия и Асад в Сирия

Най-малко 544 убити цивилни при офанзивата на Русия и Асад в Сирия

В последния бастион на бунтовниците в Северозападна Сирия

"Предоставих информация от моето министерство на отбраната", а разследването показало, че "няма нападения срещу девет от 11 съоръжения", за които се твърди, че са нападнати, посочи пред журналисти посланикът на Русия в ООН Василий Небензя.

"Другите две са били частично повредени, но не и от руските" сили, увери той.

Британският му колега Карен Пиърс беше скептична. "Имаме нашите подозрения, но нека да се проведе необходимото разследване", посочи тя. 

Лоукок каза след заседанието, че от 1 юли "най-малко шест здравни заведения, пет училища, три водни станции, две пекарни и една линейка са били повредени или разрушени. Цели села са били разрушени и обезлюдени" заради въздушните удари.

САЩ настояват Германия да изпрати сухопътни войски в Сирия

САЩ настояват Германия да изпрати сухопътни войски в Сирия

Участието на Германия било необходимо, за да се осигури стабилност в Сирия