САЩ призоваха Германия да изпрати сухопътни войски в Североизточна Сирия, за да замени частично американския контингент. Това съобщи германското издание Welt am Sonntag, цитирайки специалния представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри.

Той отбеляза, че вече е обсъдил молбата си с германското правителство. "Германия обмисля какво може да направи. Може би това ще бъдат сухопътни войски, но това може да бъде и гражданска, финансова или друг вид военна подкрепа", отбеляза той.

Сирия обвини Ердоган в стремеж да съживи Османската империя

Сирия обвини Ердоган в стремеж да съживи Османската империя

След като Европейският съюз отхвърли кандидатурата за членство на Турция

През декември миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви изтеглянето на американските войски от Сирия. Джефри отбеляза, че сега САЩ се опитват да намерят съюзници в коалицията, които са готови да продължат участието си: "Надяваме се, че Германия ще направи повече."

От съюзниците се очаква да разположат няколкостотин военнослужещи в Североизточна Сирия.

Джефри подчерта, че съюзническите войски били необходими на първо място не за борба с терористи. "Ислямска държава" може успешно да бъде отблъсната с помощта на сирийските войски", заяви той.

Тръмп порица Русия, Сирия и Иран за ударите в Идлиб

Тръмп порица Русия, Сирия и Иран за ударите в Идлиб

Продължава напрежението

"Необходимо е определено международно присъствие, за да се осигури подкрепа от въздуха, за логистика, обучение и техническа помощ", уточни Джефри. По думите му участието на Германия е необходимо, за да се осигури стабилност в Сирия, без която в страната ще се завърнат "Ислямска държава" или други подобни екстремистки групировки.

Той отбеляза, че се водят преговори с Турция по повод участието на кюрдите в сраженията в Сирия. "Водим преговори с Турция за (създаването) на зона за сигурност в този регион, която нашите войски ще защитават заедно кюрдските подразделения", изтъкна още Джефри.

Боевете в Сирия могат да принудят 2 млн. бежанци да избягат към Турция

Боевете в Сирия могат да принудят 2 млн. бежанци да избягат към Турция

Въоръжените сили на Сирия и Русия засилиха въздушните удари по бунтовници в последния им бастион