Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се "опита да съживи илюзията за Османската империяа стремежите на тази колониална империя са изоставени и няма да се върнат". Това е коментирал посланикът на Сирия в ООН д-р Башар ал Джаафари по време на заседание на Съвета за сигурност, съобщава "Ал Масдар".

Д-р Джаафари изтъкнал, че Ердоган е имал визии за "съживяване на халифата", което би могло да стане само чрез свалянето от власт на правителствата на няколко арабски страни.

Сирийският посланик обвини Ердоган, че е участвал в огромен терористичен заговор, целящ унищожаването на Сирия. Той каза, че планът на Ердоган бил да улесни влизането на терористи в Сирия, оставяйки турската граница отворена и да създаде тренировъчни лагери за тях с всички видове оръжия.

Д-р Джаафари добави, че Ердоган се насочил към възстановяването на Османската империя, след като Европейският съюз отхвърли кандидатурата на Турция да се присъедини към Общността.

Сирийското правителство многократно обвини турския държавен глава, че симпатизира на радикалното ислямистко египетско движение "Мюсюлманско братство", което е забранено в Сирия и в голяма част от Арабския свят.