Руските военни отхвърлиха твърденията на сирийски бунтовнически групировки, че имат действащи сухопътни сили в разкъсваната от война Сирия, съобщава ДПА.

"В Сирия не е имало руски сухопътни сили, няма и в момента", увериха от руското военно министерство.

Руска военна полиция патрулира в цивилна зона за сигурност в северозападната сирийска провинция Идлиб, близо до турската граница съгласно споразумение с Турция, уточниха руските военни.

Великобритания и Франция изпращат още войници в Сирия по молба на САЩ

Великобритания и Франция изпращат още войници в Сирия по молба на САЩ

Великобритания и Франция ще изпратят допълнителни 10% до 15% елитни части

Русия е главният военен поддръжник на сирийския президент Башар Асад в многостранната гражданска война в близкоизточната страна. Идлиб е последната крепост на бунтовниците, които искат да свалят Асад от власт.

Турция, която подкрепи някои бунтовнически групировки, се опасява от обстоятелството, че сражения в района на Идлиб ще предизвикат още едно масово бягство на бежанци в Турция.

Говорител на подкрепяната от Турция бунтовническа групировка Национален фронт за освобождение свидетелства, че руски специални части активно се сражават заедно със сирийските правителствени сили в Идлиб.

Германия отряза САЩ за изпращането на сухопътни войски в Сирия

Германия отряза САЩ за изпращането на сухопътни войски в Сирия

Това противоречало на стратегията ѝ за борба срещу ДАЕШ

"Нашите мониторингови екипи ги наблюдаваха и видяха, че по-голямата част от артилерийския обстрел на селските райони в Идлиб и (съседна) Хама се извършва от тези руски специални сили", отбеляза говорителят на Националния фронт за освобождение, допълвайки: "Можехме да ги чуем по нашите уоки-токита да говорят на руски един на друг и да дават заповеди на техните войници в района."

Говорител на бунтовническата групировка "Джаиш ал Ези", която е свързана със Сирийската свободна армия, пък заяви, че преди няколко дни руските сили, базирани в постове на сирийския режим, неуспешно са се опитали да проникнат в контролирани от бунтовниците райони в Хама.

"Без значение какво твърдят руските медии, има руски специални части, които се бият по фронтовите линии заедно със силите на режима", каза говорителят на "Джаиш ал Ези".

Сирийската армия, подкрепяна от руските военновъздушни сили, провежда военна кампания в Идлиб и Хама през последните месеци. Офанзивата доведе до смъртта на повече от 600 цивилни и разселването на 300 000 души, уточниха от Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Най-малко 544 убити цивилни при офанзивата на Русия и Асад в Сирия

Най-малко 544 убити цивилни при офанзивата на Русия и Асад в Сирия

В последния бастион на бунтовниците в Северозападна Сирия