Великобритания се е съгласила да разположи допълнителни специални части в Сирия с Франция, за да позволи на САЩ да изтеглят въоръжените си сили от арабската държава, където продължава борбата срещу остатъците от ДАЕШ ("Ислямска държава"), пише "Гардиън".

Американците са уведомени, че Великобритания и Франция ще изпратят допълнителни 10% до 15% елитни части, въпреки че точният им брой остава в тайна.

Първи за решението съобщи списание Foreign Policy, което описа развитието като "голяма победа за екипа по национална сигурност на Доналд Тръмп", тъй като малко държави са склонни да удовлетворят искането на американците.

По-рано тази седмица стана ясно, че Германия е отхвърлила молба на САЩ за разполагане на сухопътни части в Сирия. Италия обмисля дали да се присъедини към Великобритания и Франция.

Лондон подкрепя САЩ на фона на дипломатическия скандал между двете държави.

Тръмп настоява за изтегляне на американските части от Сирия. Това решение доведе до оставката на военния министър на САЩ Джеймс Матис през декември 2018 г. В момента САЩ имат в Сирия между 2000 и 2500 войници.