Британският посланик в Съединените щати определи администрацията на президента Доналд Тръмп като "неработеща", "тромава" и "неспособна", предаде "Ройтерс", цитирайки неделното издание на в. "Дейли мейл".

В секретни телеграми до британското правителство, които датират от 2017 г. до днес, Ким Дарък заявява, че Тръмп "излъчва несигурност" и съветва властите в Лондон, че трябва да се справят с него ефективно и "трябва да направите мислите си прости, дори и тъпи".

"Ние наистина не вярваме, че тази администрация ще стане значително по-нормална", пише Дарък.

Според вестника той е определил администрацията като "уникално неработеща" и че информациите в медиите за "ожесточени битки в Белия дом" са "предимно верни".

Дарък заявява още, че Тръмп може да "излезе от пламъците, очукан, но непокътнат, като Арнолд Шварценегер в последните сцени на Терминатора."

Според Дарък Тръмп може да предизвика конфликт с Иран.

От британското външно министерство посочиха, че изтичането на грамите в "Дейли мейл" е "злонамерено", но не отрекоха тяхната автентичност.

Белият дом все още не е коментирал темата, но казусът може да е тест за така наречените "специални отношения" между САЩ и Великобритания.

Въпреки че британският посланик изтъква, че Тръмп бил "смаян" от държавното си посещение в Обединеното кралство през юни, Ким Дарък предупреждава, че администрацията му ще остане егоистична, добавяйки: "Това все пак е земята на Америка на първо място."

Различията между САЩ и Великобритания по отношение на климатичните промени, медийната свобода и смъртното наказание могат да излязат на преден план, докато страните се опитват да подобрят търговските отношения след Брекзит.

Междувременно лидерът на "Партия Брекзит" Найджъл Фараж разкритикува остро британския посланик в САЩ за коментарите му, като го обяви за "напълно неподходящ за работата" и подчерта, че "колкото по-рано си тръгне, толкова по-добре".