Германското правителство отхвърли призива на Вашингтон за разполагане сухопътни войски в Сирия, като настоя, че такъв ход не съответства на приетата от страната стратегия за борба с терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

"Когато казвам, че правителството възнамерява да се придържа към сегашните мерки в коалицията срещу ДАЕШ, това не включва сухопътни войски, както е добре известно", подчерта говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

САЩ настояват Германия да изпрати сухопътни войски в Сирия

САЩ настояват Германия да изпрати сухопътни войски в Сирия

Участието на Германия било необходимо, за да се осигури стабилност в Сирия

Изявлението на говорителя идва в отговор на официално искане от специалния пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри, в което Вашингтон призова Берлин да разположи сухопътни войски в близкоизточната държава, за да замести частично американските сили. Според Джефри германските войски щели да помагат на американските си съюзници и ще предоставят техническа помощ на силите на сирийските кюрди, сражаващи се с остатъците от ДАЕШ.

Специалният пратеник по-конкретно поиска от Германия да разположи свои военни инструктори, специалисти по логистика и техници, които да помагат на Сирийските демократични сили (СДС), чийто водещ елемент са сирийските кюрди. В момента Германия предоставя разузнавателни самолети, самолети за презареждане във въздуха и военни инструктори, които са позиционирани в Ирак като част от нейните ангажименти към коалицията от западни държави, бореща се срещу ДАЕШ.

Мандатът на германските сили за операции в Сирия изтича на 31 октомври, но може да бъде удължен с решение на Бундестага (парламента). По време на неотдавнашното посещение на германския външен министър Хайко Маас в Ирак той каза, че правителството е готово да удължи мандата, но германският парламент ще има последната дума по въпроса.

В същото време САЩ оказват натиск върху Берлин да увеличи военното си присъствие в Сирия, но срещна съпротивата на Германската социалдемократическа партия, която е част от управляващата коалиция, и която желае да сложи край на военната операция на Германия в Сирия.