Най-малко 544 цивилни са били убити и над 2000 души са били ранени след започналата преди два месеца офанзива, в която основно участие има Русия, срещу последния бастион на бунтовниците в Северозападна Сирия, съобщават световните осведомителни агенции, цитирайки Сирийската мрежа за човешки права, която следи за жертвите в раздираната от конфликт арабска страна и информира различни агенции на ООН.

13 деца са убити при въздушен удар над Идлиб

13 деца са убити при въздушен удар над Идлиб

В т. нар. зона за деескалация...

Руските бойни самолети се присъединиха към сирийската армия на 26 април в най-голямата офанзива срещу части от контролираната от бунтовниците провинция Идлиб и прилежащата северна провинция Хама в най-голямата ескалация на войната между сирийския президент Башар Асад и неговите врагове от миналото лято насам.

От Сирийската мрежа за човешки права (SNHR) уточняват, че 544 цивилни са били убити в стотици нападения, извършени от руски изтребители и сирийската армия, като сред тях са и 130 деца. Още 2117 души са били ранени.

"Руските военни и техният сирийски съюзник умишлено атакуват цивилни, като рекорден брой болници са бомбардирани", изтъкна Фадел Абдул Гани, който е председател на Сирийската мрежа за човешки права.

Русия и съюзниците ѝ от сирийската армия отричат техни изтребители да удрят безразборно цивилни райони с касетъчни бомби и запалителни оръжия, което жителите в опозиционните райони казват, че има за цел да парализира всекидневния живот.

Москва твърди, че нейните сили и сирийската армия предотвратяват терористични атаки от страна на екстремисти от "Ал Кайда", които те твърдят, че удрят населени, контролирани от правителството райони, и обвинява бунтовниците в нарушаването на споразумението за примирие, договорено миналата година между Турция и Русия.