При въздушни удари по популярен пазар и жилищни квартали са загинали най-малко 32 души и са ранени десетки в един от основните градове, държани от опозицията в Северозападна Сирия, съобщават спасители и жители, цитирани от "Ройтерс".

Ударите, за които се твърди, че са извършени от сирийски или руски самолети, са насочени към Маарат ал-Нуман, гъсто населен град в южната част на провинция Идлиб.

"Телата лежат по улиците. Нека Бог отмъсти на (руския президент Владимир) Путин и (сирийския президент Башар ал-Асад) за техните престъпления", коментира Абдул Рахман ал-Ясер, спасител от екипа за гражданска защита на Идлиб, докато търси тела под развалините.

Пазари и жилищни райони често са обект на кампании, водени от Сирия и Русия от края на април. При нападенията над цивилни зони са загинали стотици, обясняват спасителите. Днес при въздушните удари са загинали и шест души в град Сараек.

Руското министерство на отбраната отрича самолети да са извършвали най-новите въздушни удари, заявявайки, че не са извършвани никакви мисии в Идлиб. Твърденията за участие на Русия са "фалшиви" и изфабрикувани от спасителите на "белите каски", се казва в изявление на министерството.

Сирийските държавни медии съобщават, че няколко души са ранени от снаряди, изстреляни от бунтовници близо до бунтовническия анклав.

Жители обясняват, че ескалиращите атаки над градските центрове са предизвикали нова вълна на разселване към относителната безопасност на граничната зона с Турция.

Путин обеща: Русия ще продължи да помага на Сирия

Путин обеща: Русия ще продължи да помага на Сирия

Изразил увереност, че Русия и Сирия със съвместни усилия ще нанесат окончателно поражение на силите на терора

Офанзивата досега не успява да напредне в територията на бунтовниците в провинциите Хама и Идлиб, където основните бунтовници, подкрепяни от Турция, заедно с бойците на джихадистите, ожесточено се съпротивляват в последния си бастион.

Турция, която постигна споразумение през септември миналата година с Русия, заяви, че Москва трябва да окаже натиск на сирийския си съюзник и да спре бомбардировките.

"Отговорността да спрат атаките на режима (в Идлиб) е върху съседката ни Русия", коментира турският външен министър Мевлут Чавушоглу пред турската телевизия "ТГРТ Хабер".

Базираната в САЩ Human Rights Watch заяви миналия месец, че руско-сирийската операция e използвала "международно забранени и други оръжия в незаконни нападения срещу цивилни".

Русия и сирийската армия отричат обвиненията в безразборно бомбардиране на граждански райони и твърдят, че се борят с ислямисти и екстремисти, вдъхновени от Ал Каида.

В ООН настояха Русия да прекрати атаките срещу болници в Сирия

В ООН настояха Русия да прекрати атаките срещу болници в Сирия

Русия отново отрече да е бомбардирала здравни заведения