Сирийският президент Башар Асад обясни защо сирийската противовъздушна отбрана (ПВО) не е свалила американските крилати ракети, които бяха насочени към сирийската военновъздушна база край град Хомс по-рано този месец.

Сирийският държавен глава уточнил пред руската англоезична агенция "Спутник", че 50 процента от сирийските ПВО системи са били унищожени от терористи. (Асад нарича "терористи" всички, които се противопоставят на режима му, включително т. нар. умерена опозиция.) 

"Ние не трябва да даваме точен брой, защото това е военна класифицирана информация, но мога да ви кажа, че са повече от 50 процента", изтъкнал Асад относно унищоженото ПВО.

Той обяснил неспособността на ПВО системите да свалят американските ракети "Томахоук" на 7 април като "технически сложно, защото ракетата трябва да види мишената си".

"Технически, това е сложно, защото ракетата трябва да види мишената, нека кажем, нашата ракета, а за да я види, имаш нужда от радар, който може да вижда всеки ъгъл от страната, което е невъзможно, защото става въпрос за терен и топография, а както знаете, крилатите ракети използват терена, за да се крият от радара", посочил Асад.

Терористичните атаки били втората причина, заради която сирийската ПВО била неспособна да свали ракетите "Томахоук", добавил Асад.

"В самото начало на атаките, те започнаха с разрушаването на сирийската противовъздушна отбрана, което няма нищо общо с това, което те нарекоха "мирни демонстрации". По-голямата част от ПВО е извън градовете в отдалечени райони, тъй че те започнаха да атакуват това ПВО и тя беше засегната драматично по време на кризата", допълни той.

Русия отчасти била компенсирала Сирия откъм ПВО системи, приблизително половината от които били унищожени от терористи. Но помощта на Москва не била достатъчна, когато става въпрос за цялата страна.

На 7 април САЩ изстреляха 59 ракети "Томахоук" по сирийската военновъздушна база Ал Шайрат, разположена на около 40 км от град Хомс. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че атаката е била отговор на предполагаемо използване на химически оръжия от страна на сирийския режим в град Хан Шейхун. Русия определи американската атака като агресия срещу суверенна държава.