Външните министри на страните от Лигата на арабските страни се събират на поредна среща, посветена на ситуацията в Сирия. Те ще се срещнат в Кайро в края на тази седмица, съобщава египетската агенция MENA.

Министрите ще обсъдят своя отговор на условното споразумение с Дамаск, позволяващо на наблюдатели на Арабската лига да посетят Сирия и да да се запознаят на място със ситуацията в страната.

Народното недоволство срещу режима на президента Башар Асад продължава месеци наред. От началото на протестите през март досега са загинали най-малко 4000 души, според ООН. През този уикенд са загинали други 63 души, според активисти.

По-рано стана ясно, че най-малко 13 души са убити в Сирия при репресии на сирийските правителствени сили срещу продемократични протестиращи.

Четирима души са убити в северната провинция Идлиб, близо до границата с Турция, при огън на сирийските сили за разпръсване на протестиращи. В централната провинция Хомс са убити трима души при произволна стрелба, а двама души са убити в южната провинция Дараа.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган предупреди Башар Асад, че неговите дни като лидер на Сирия са преброени и че не може да задържи властта чрез сила.