Сирийската държавна телевизия разпространи кадри от разговора между президента Башар Асад и иранския представител Саид Джалили, който е съветник на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, съобщава „Франс прес".

Това е първото видео с Асад от 22 юли насам.

Асад и Джалили обсъждаха двустранните отношения между Сирия и Ислямската република Иран, също ситуацията в региона", съобщава телевизията.

Последните излъчени кадри с Асад бяха при назначаването на новия шеф на въоръжените сили генерал Ал Ауяб миналият месец след бомбената атака на 18 юли, когато загинаха официални ръководители от режима на Асад.

На 19 юли също бяха излъчени кадри с Асад, когато прие новия военен министър Фахд ал-Фреиж.

По-късно се очаква Джалили да даде брифинг след разговорите в сирийската столица.

Ислямска република Иран смята, че решението е национален диалог между опозицията и правителството и вярва, че чуждестранните решения не са от помощ, заявяват от иранската държавна телевизия, която се позовава на думите на Джалили при пристигането му от Ливан.

Надяваме се да се предприеме ефективна стъпка по отношение на тази нова посока", изтъкнал той.

В Бейрут Джалили предупреди държавите относно подкрепата за сирийските бунтовници.

Смятаме, че сирийските приятели трябва да помагат за спирането на насилието, организирането на националния диалог и общи избори в тази страна, също изпращане на хуманитарна помощ за сирийското население", допълнил той.

Иран остро критикува САЩ, Турция, Саудитска Арабия и Катар, че подпомагат бунтовниците, докато самите те и САЩ обвиняват Иран, че доставя военна помощ на Асад.