Сирийският президент Башар ал Асад обвини Франция, че подкрепя кръвопролитията в неговата страна, което я прави неспособна да говори за мирно споразумение, съобщава "Ройтерс".

Франция заяви в петък, че сирийското правителство не е направило нищо, за да постигне мирно споразумение след почти седемгодишна война, и заяви, че извършва масови престъпления в региона на Източния Гута, където 400 000 души са обсадени от правителствени сили.

Франция: Башар Асад не иска мир

Франция: Башар Асад не иска мир

Режимът на Асад не е участвал на преговори, откакто започна гражданската война

"Франция е в основата на подкрепата за тероризма и ръцете ѝ са потопени в сирийска кръв от първите дни и ние не виждаме да са променили позицията си фундаментално", коментира Асад. "Тези, които подкрепят тероризма, нямат право да говорят за мира", допълва той.

Въпреки че е водещ защитник на сирийската опозиция, Франция потърси по-прагматичен подход към сирийския конфликт след встъпването в длъжност на президента Еманюел Макрон, като заяви, че едно оттегляне на Асад не е предварително условие за разговори.

Войната срещу ДАЕШ в Сирия приключва през 2018 година, според Макрон

Войната срещу ДАЕШ в Сирия приключва през 2018 година, според Макрон

Победата над терористите ще даде тласък и на преговорите между власт и опозиция

Макрон коментира вчера, че ще настоява за мирни преговори, включващи всички партии в шестгодишния сирийски конфликт, включително Асад, обещавайки "инициативи" в началото на следващата година.

Макрон не коментира по какъв начин френски предложения се отнасят до съществуващите преговори, които се осъществяват от ООН и настоя, че сирийският лидер трябва да се изправи пред правосъдието за престъпленията си.

Във Вашингтон, след като се срещна с високопоставени американски представители, френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че Франция няма да взима уроци от мъж, освободил от затвора хиляди ислямистки бойци, за да разгарят пламъците на гражданската война и разчита на Русия и Иран да остане на власт.

"Когато сте прекарали дните си, избивайки собствените си хора, трябва да бъдете по-малко дискретни", коментира Льо Дриан.

Подкрепяните от САЩ милиции са предатели, атакува Асад

Подкрепяните от САЩ милиции са предатели, атакува Асад

Русия ще бъде единствената страна в Сирия, която ще възстанови съоръженията за електроенергия