Франция обвини Сирия, че нищо не прави за постигане на мирно споразумение след почти седем години война и алармира, че арабската страна е "извършила масови престъпления" в Източна Гута, където 400 000 души са обсадени от правителствените сили, съобщава Ройтерс.

Вчера в Женева приключи поредният кръг инициирани от ООН преговори за Сирия. Специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура предимно обвини за провала сирийското правителство.

"Режимът на Асад не е участвал на преговори, откакто започна гражданската война", написа в "Туитър" посланикът на Франция в САЩ Жерар Аро и добави: "Те не търсят политически компромис, а унищожаване на враговете си".

Въпреки че е сред водещите държави, които подкрепят сирийската опозиция, откакто Еманюел Макрон спечели президентските избори по-рано тази година Франция е с по-прагматичен подход. Сега според Париж оттеглянето на Башар Асад от властта не е предварително условие за разговори.

Говорител на външното министерство на Франция заяви, че сирийският режим е отговорен за липсата на напредък на преговорите.

Представителят добави, че "чрез отказа да се предостави достъп до хуманитарна помощ, режимът в Дамаск е отговорен за масови престъпления, конкретно чрез използване на обсадата като оръжие във война".