Сирийският президент Башар ал Асад има две възможности, между които може да избира – или да напусне чрез преговори, или насилствено да бъде свален от власт.
Това обяви външният министър на Саудитска Арабия, твърдейки, че сирийският народ не би приел каквито и да било други сценарии, съобщава „Асошиейтед прес”.

Говорейки пред журналисти по време на двудневната среща на сирийски опозиционни групировки, която се провежда в столицата на Саудитска Арабия, Рияд, Адел ал Джубейр заяви, че се надявал различните фракции да могат да постигнат обща позиция за Сирия.

Срещата, която приключва в четвъртък, цели сформирането на единен фронт преди провеждането на мирни преговори с правителството на Асад.

Мирният план, договорен миналия месец от 20 държави във Виена, поставя 1 януари като краен срок, в който трябва да започнат преговорите между хората на Асад и опозиционните групи.

Ал Джубейр посочи, че срещата в Рияд целяла да постави опозицията в „по-силна позиция”, споразумявайки се за споделените принципи за бъдещи мирни преговори. Той добавил, че искал да премахне каквато и да е възможност критиците да обвиняват сирийската опозиция, че е твърде фрагментирана и няма визия за бъдещето.

Междувременно американският държавен секретар Джон Кери, говорейки на климатичната конференция в Париж, обяви, че разговорите в Рияд били „много конструктивни”.

Саудитска Арабия е ключов поддръжник на сунитските опозиционни сили в Сирия, които настояват за свалянето на Асад от власт още от самото начало на конфликта. Сред участващите на срещата в Рияд са твърдолинейните, подкрепяни от Саудитска Арабия групировки като „Джейш ал Ислам” и „Ахрар ал Шам”, които отдавна отхвърлят каквито и да е преговори с правителството на Асад, докато той остава на власт.

Най-голямата делегация на срещата, с около 20 души, е подкрепяната от Запада опозиционна група, известна като Сирийска национална коалиция.