Президентът на Сирия Башар ал Асад е обявил, че военните операции в градовете, превърнали се в център на антиправителствените протести, са прекратени. Той е уверил в това генералния секретар на ООН Бан ки Мун, съобщава БиБиСи.

Двамата са разговаряли по телефона преди срещата на Съвета за сигурност на ООН за Сирия, на която се очаква да бъде предложено режимът в страната да бъде разследван за извършване на военни престъпления. Бан ки Мун е настоял пред сирийския лидер, че всички военни операции срещу протестиращите и арести на демонстранти трябва да спрат незабавно. В отговор Асад е посочил, че военните и полицейски акции са спрени.

Малко по-рано стана ясно, че властите в Дамаск са предложили на ООН да изпрати в Сирия официална делегация по хуманитарните въпроси, която обективно да оцени ситуацията в страната.

През последните месеци представители на световната организация нееднократно упрекваха Сирия, че забранява на представители на международни структури да посещават градовете, които станаха арена на най-ожесточените сблъсъци между участниците в антиправителствените протести и силите за сигурност.

Бан ки Мун е изискал още от президента на Асад да въведе мащабни реформи в страната и да предложи пълно съдействие на представителите на ООН в хода на тяхното разследване на размириците. От своя страна сирийският лидер е изброил пред главния секретар на ООН промените, които властите в страната обмислят да въведат. Сред тях са конституционни реформи, които да засегнат и изборния процес.

Що се отнася до искането на ООН за достъп до всички градове в страната, Асад е отговорил уклончиво, обещавайки възможност за свободна работа на представителите на организацията само в някои райони, отбелязва АФП.

Режимът в Сирия е подложен на силен международен натиск. Преди дни президентът на САЩ Барак Обама и кралят на Саудитска Арабия Абдула настояха за незабавно прекратяване на насилието в страната. Малко по-късно правителството на Испания обяви, че готово да предостави убежище за президента на Сирия Башар Асад, ако се откаже от властта си.