Сирийските сили, верни на президента Башар Асад, са провели рейд в северозападната част на страната, в близост до границата с Турция. Според данните на местни активисти няколкостотин военни поддръжници на Асад са провели спецоперация в 10 населени места в района.

По думите на представители на сирийската опозиция рейдът е свързан със засилване на натиска от страна на властите върху противниците на режима на президента.

Сблъсъците между поддръжници и противници на режима „Асад" започнаха след демонстрации на опозицията през март. За да потуши страстите, сирийският президент изпрати срещу демонстрантите полицейски и военни подразделения, което доведе до хиляди убити. Преди дни върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилай заяви, че в хода на размириците са загинали повече от 2 600 човека.

Противниците на Башар Асад искат оставката на президента и демократизация на политическата система в Сирия. Башар Асад от своя страна неколкократно отхвърли тези искания. По негово разпореждане в населените места, обхванати от демонстрации, са проведени въоръжени рейдове.

По-рано днес Лигата на арабските държави призова Башар Асад да прекрати кръвопролитията в страната. Заявлението е подписано в Кайро от 22-ма министри на външните работи на страни-членки на Лигата на арабските страни.