Адвокатите на създателя на WikiLeaks Сжулиан Асандж внесоха апелационна жалба срещу решението на британски съд да го екстрадира в Швеция заради сексуални престъпления, извършени в скандинавската държава, предаде „Франс Прес".

Магистратите потвърдиха, че са получили жалбата, но все още не са насрочени нови изслушвания на по-горна инстанция. Още при произнасянето на съда преди седмица Асандж заяви, че ще обжалва съдебното решение.

Припомняме, според съдия Хауърд Ридъл, обвиненията в изнасилване и сексуално посегателство на две жени са достатъчен повод за екстрадиция и искането от шведска страна е правилно оформено. "Просто няма причина да се мисли, че е допусната грешка в документацията", коментира магистратът твърденията на защитата, че има проблеми с официалното искане.

Адвокатите на Асандж оспорват независимостта на шведската правосъдна система и твърдят, че има опасност клиентът им да бъде предаден на САЩ, където има вероятност той да бъде държан отговорен за класифицираната информация, изтекла в сайта. По думите им е възможно той да бъде осъден на смърт.

Коментарът от шведска страна беше, че той е бил призован на разпит докато е бил на територията на скандинавската държава, но не се е отзовал.

Името на Джулиан Асандж нашумя особено след скандалните публикации на Уикилийкс от края на месец ноември, когато бяха оповестени 250 хиляди документа на американски дипломати. Преди това пък на скандалния сайт бяха поместени материали за въоръжените конфликти в Афганистан и Ирак.

Джулан Асандж беше арестуван от лондонските полицаи, след като отишъл и сам се предал. Той бе издирван за изнасилване и сексуален тормоз на две жени в Швеция. Тогава съдът отказа да го пусне под парична гаранция от 300 хиляди долара. На 14 декември съдът го пусна под гаранция. Хакери, съпричастни с делото на WikiLeaks, сринаха системите на няколко големи финансови институции, след като те спрях да приемат дарения за сайта.

Самият Асандж в по-новите си изказвания често намеква, че следващите му цели са големите банки и корпорации и че се е застраховал в случай, че се случи нещо с живота му.