Асоциацията на загиналите в Локърби е призовала американските власти да натискат Триполи за освобождаването на българките, информира Би Ти Ви.

Според асоциацията на жертвите от Локърби, размяната на либийския терорист срещу българските медици в Либия, е равносилно на това Муамар Кадафи да получи награда за досегашните си действия.

Това заяви председателят на Асоциацията на жертвите от полет 103 на Пан Ам - Кара Уипс. В атентата, Уипс е загубила своя брат.

Кадафи се опита да свърже двата процеса, за да отклони вниманието от терористичното си минало. Така смята Кара Уипс.

"Смятам, че това са две различни неща - едното, е международен тероризъм, при който на някого е заповядано да сложи бомба на самолет. Загиват 270 души в самолета и на земята. А другото е заразяване на цяла страна с инфекция - първо, не струва ми се невероятно да стане и второ, не знам какъв мотив биха могли да имат да го направят", твърди Кара Уилс.

Кара Уипс казва, че разбира роднините на медиците, които биха направили всичко за освобождаването им, но размяната за терориста Меграхи не е решението.

"Като човек, на когото брат му е бил убит от бомба, заложена от Меграхи на самолета, съм много объркана, няма лесен отговор. Какво бихте казали на мое място? За победата в нашия процес се борихме дълго и упорито. От друга страна случаят с медицинските сестри е толкова скалъпен. Ако позволим размяната да стане - това само ще насърчи Кадафи. Кой знае какво ново ще последва! Надявам се, искрено, че вашите сестри ще се върнат вкъщи скоро. Че здравият разум ще надделее", допълни Кара Уипс.