Украйна има на въоръжение както американски ракети ATACMS, така и европейски ракети с въздушно базиране Storm Shadow. Първите се изстрелват от наземни инсталации, докато вторите се изстрелват от самолети.

Блогът IISS Military Balance анализира кои от ракетите с голям обсег са най-добри за Украйна - американските балистични ракети ATACMS или европейските ракети с въздушно базиране Storm Shadow и SCALP-EG.

Отбелязва се, че през април 2024 г. Украйна е получила от САЩ "значителен брой" балистични ракети с малък обсег на действие ATACMS (Army Tactical Missile System).

През октомври 2023 г. Вашингтон предостави на Киев вариант на ATACMS с по-малък обсег на действие, известен като M39 Block I. Той е с обсег на действие 165 км, който е недостатъчен за поразяване на цели в окупирания Крим.

Освен това използва касетъчна бойна глава и като такава не е подходяща за използване срещу защитени цели.

Прехвърлянето на неуточнен вариант на ракета с по-голям обсег представлява промяна в политиката на САЩ. Вариантите на ATACMS с по-голям обсег включват ракети с единични или касетъчни бойни глави и всички имат обсег до 300 км. Не е ясно точно кой вариант или варианти на ATACMS е бил прехвърлен.

Ограниченият радиус на поразяване, който се вижда на изображенията на последствията от удара на Украйна по фериботите в Керченския проток на 30 май, обаче предполага, че доставката може да е включвала вариант с единична бойна глава.

Възможно е САЩ да са прехвърлили някои от останалите единици от по-старите ATACMS, докато попълват запасите си с новоразработения вариант M57, намалявайки опасенията за запасите.

Русия се хвали със свалена ракета ATACMS

Русия се хвали със свалена ракета ATACMS

Напрежение в Херсонска област

Доставката на ATACMS с по-голям обсег следва прехвърлянето на Украйна на експортни версии на френско-британските крилати ракети SCALP EG/Storm Shadow с обсег на действие 250 км. Неотдавнашните атаки в южната част на окупирания от Русия Крим показват, че Украйна вече е използвала новата американска ракета.

"На 15 май Украйна нанесе удар по военновъздушната база "Белбек" край Севастопол и унищожи два изтребителя МиГ-31 и до два бойни самолета МиГ-29, както и склад за гориво. Седмица по-късно украинските сили заявиха, че са потопили ракетна корвета проект 22800 клас "Каракурт" във военноморската база в Севастопол. Според военното разузнаване на Обединеното кралство е "много вероятно" при последния удар да са били използвани ATACMS заедно с боеприпаси за едностранни удари", се казва в публикацията.

Белоусов твърди, че Русия свалила 10 ракети ATACMS и спасила Кримския мост

Белоусов твърди, че Русия свалила 10 ракети ATACMS и спасила Кримския мост

Изявление на министъра на отбраната

Авторите на публикацията отбелязват, че доставката на ATACMS с голям обсег на действие в Украйна, независимо от евентуалните ограничения на САЩ, ще повиши способността ѝ да поразява руски цели на по-голямо разстояние.

Те също така ще допълнят възможностите за изстрелване на крилати ракети от въздуха, които са ограничени от броя на самолетите Су-24М, модифицирани за крилати ракети SCALP EG/Storm Shadow. По оценки на Международния институт за стратегически изследвания Украйна разполага само с пет такива самолета Су-24М.

Крим отново атакуван с далекобойните ATACMS

Крим отново атакуван с далекобойните ATACMS

Отправено е предупреждение за неексплодирали компоненти

"Обсегът на Су-24М на ниско ниво и обсегът на крилатите ракети SCALP EG/Storm Shadow, взети заедно, са повече от два пъти по-големи от тези на АТАКС с по-голям обсег.

Едва ли Украйна ще иска да изложи ненужно много ограничения си брой платформи за изстрелване (самолети Су-24М - бел. ред.) на руските средства за противовъздушна отбрана, освен ако конкретна цел не си струва риска. За сравнение, ракетите ATACMS SRBM могат да бъдат изстрелвани от пускови установки M142 HIMARS или M270 MLRS, от които Украйна е получила общо около 60 от различни западни донори", се казва в статията.

ISW: ATACMS са реална заплаха за руските летища в тила

ISW: ATACMS са реална заплаха за руските летища в тила

Нови заплахи на фронта

В рамките на нов пакет помощ от Италия Украйна може да получи не само системата за противовъздушна отбрана SAMP/T, но и партида ракети с голям обсег Storm Shadow, които потенциално могат да поразяват руска територия, пише Il Fatto Quotidiano.