Руският министър на отбраната Андрей Белоусов каза, че в четвъртък украинските военни са се опитали да атакуват Кримския мост с десет оперативно-тактически ракети ATACMS, но всички те са били свалени, цитира думите му Би Би Си.

По време на среща на Съвета на министрите на отбраната на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) в Алмати Белоусов каза, че това е "най-масираната атака". "Всички ракети бяха свалени. В резултат на това бяха спасени стотици животи", каза Белоусов (цитиран от ТАСС).

През нощта на 30 май руски източници в анексирания Крим съобщиха за атака срещу Керч. Те твърдят, че два ферибота, пътен и железопътен, са били повредени от отломки от свалени ракети и че няма жертви сред моряци или цивилни.

Тогава руското министерство на отбраната съобщи, че през нощта над Азовско море са били свалени осем американски оперативно-тактически ракети ATACMS. Министерството не пише за атаката на фериботния комплекс.

Украинският генерален щаб в петък сутринта съобщи, че украинските въоръжени сили са "извели от строя фериботите на Керченския фериботен пункт" в анексирания Крим, които са плавали към пристанището на Кавказ.

Украйна порази с ракети "Нептун" руски петролни терминали край пристанище Кавказ

Украинските сили са извадили от строя фериботите на Керченския фериботен пункт