Петима души загинаха, а други четирима бяха ранени при серия от атаки в столицата на Сомалия - Могадишу, съобщи БиБиСи.

Междувременно стана ясно, че Южна Африка няма да участва със свои войници в мисията на мироопазващите сили на Африканския съюз.

Южноафриканският министър Лекота обяви, че страната му ще се опита да помогне по друг начин на Сомалия - най-вероятно, като предостави техническа помощ.

Вчера председателят на Африканския съюз Оумар Конаре обяви, че за мисията в Соламия ще са му необходими самолети.

Той добави и че властите в Нигерия, Уганда, Гана и Малави вече са предложили да изпратят свои войници в Сомалия.

Припомняме, че силите на Африканския съюз ще заместят етиопските войници, които до този момент помагаха на временното правителство в борбата с бунтовническите групировки от Съвета на ислямските съдилища.

Някои от лидерите на Съвета на ислямските съдилища се заканиха, че ще организират партизанска война и така близо 3 000 ислямисти ще продължат да стоят в Могадишу.

Припомняме, че миналия юни бунтовниците на Съвета на ислямските съдилища взе под свой контрол сигурността в сомалийската столица.
Така в града бе въведен ред след близо 15 години мародерства, коментират анализатори. От друга страна обаче се появиха обвинения, че Съветът на ислямските съдилища е подслонявал бунтовници от „Ал Кайда", отговорни за атентатите срещу посолства на САЩ в Източна Африка през 1998 г.
От Съвета обаче отрекоха обвинението.