Микробус избухна в предимно шиитски мюсюлмански квартал в столицата на Афганистан Кабул, съобщава АП. Най-малко двама цивилни са загинали, а 14 други са били ранени. Това е първото нападение в страната през 2024 г.

Говорителят на полицията Халид Задран каза, че експлозията е станала в западната част на града, в района на Дащи Барчи. Полицията е започнала разследване.

Никой не пое незабавно отговорност за нападението, но филиалът на групировката "Ислямска държава" в региона в миналото е атакувал шиитски училища, болници и джамии в същия район.

През ноември, също в същия район на Кабул, групировката пое отговорност за експлозия на микробус, при която бяха убити седем души, а други 20 бяха ранени.

На 26 октомври четирима души бяха убити и седем бяха ранени при експлозия в спортен клуб в същия квартал. Същата групировка пое отговорност за тази атака.

Министърът на отбраната на талибаните Мохамад Якуб Муджахид каза миналата седмица, че е регистриран 90% спад на атаките през последната година.

ДАЕШ пое отговорност за атентат срещу спортен клуб в Кабул

ДАЕШ пое отговорност за атентат срещу спортен клуб в Кабул

4 загинаха, а други 7 бяха ранени

Филиалът е основен съперник на талибаните, откакто последните поеха контрола над Афганистан през август 2021 г. Бойци нанесоха удари в Кабул и в северните провинции, често срещу шиитите, които смятат за вероотстъпници.